Ce sunt PFA-ul si II-ul si care sunt avantajele si dezavantajele lor
Persoana Fizica Autorizata (PFA) si Intreprinderea Individuala (II), sunt entitati fara personalitate juridica prin care o persoana poate desfasura activitati economice cu caracter de continuitate.
PFA-ul si II –ul sunt formele cele mai convenabile pentru o persoana care lucreaza pe cont propriu.
Cele 2 entitai sunt usor de gestionat iar contabilitatea se tine in partida simpa (Nu este obligatorie angajarea unui contabil).
Diferenta dintre PFA si II
Diferenta dintre PFA si II este data, in principal, de numarul obiectelor de activitate permise si de numarul maxim de angajati.
Astfel, PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si maxim 3 angajati.
II-ul poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si maxim 8 angajati
IMPOZITAREA PFA-ului si II-ului
O persoana fizica autorizata ori o intreprindere individuala poate fi platitoare de impozit in sistem real sau prin impozitare pe baza de norma de venit.
Impozitul in sistem real
In sistemul real, contributiile datorate de PFA/II sunt:
- Impozit pe venit (10%) – stabilit in sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) sau norma de venit (10% din norma de venit publicata pentru activitatea pentru care exista autorizare);
- CAS (25%) – daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2018 – 22.800 lei; plafon 2019 – 24.960 lei);
- CASS (10%) – daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2018 – 22.800 lei, plafon 2019 – 24.960 lei).
Impozitul in sistem „norma de venit”
O parte dintre PFA-uri/II-uri, in functie de activitatea desfasurata, poate opta pentru stabilirea contributiilor pe baza normelor de venit. (Ordinul M.F.P. nr. 925/2017). Asta inseamna ca, daca activitatea desfasurata se incadreaza in nomencaltorul prevazut de Ordinul M.F.P. nr. 925/2017, iar incasarile nu depasesc 100.000 euro/anual, vor plati un impozit forfetar, (indiferent de venitul real incasat), stabilit sub forma normei de veni.
Norma de venit se stabilesete anual pentru fiecare judet in parte si pentru Municipiul Bucuresti.
O persoană titulară a PFA/II poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat.
Dezavantajele PFA-ului/II-ului sunt legate de imprejurarea ca, la aceste form ejuridice, raspunderea este personala. Cu alte cuvinte, titularul PFA-ului/II-ului, raspunde cu averea proprie pentru prejudiciile produse de PFA/II.